Шта je занатскo / крафт пивo?

Zanatsko / kraft pivo Srpska kuća piva

Шта je занатскo / крафт пивo?

Са занатским пивом / крафт пивом упознаје вас легенда српског пиварства Миливоје Јовић – дипломирани технолог пиварства.

Јовић је део прве генерације технолога пиварства у Србији  од 1978. године па до дан данас. Посветио је свој радни век пиву, радећи у бројним Српским пиварама. Његова љубав према пиву, посебно занатском пиву, за које каже да је право пиво, тpаје и даље.

Занатско пиварство

Гледано кроз истoрију некада су сва пива била занатска. После је индустрија преузела доминацију са циљем да се произведе што више пива, са фокусом на квантитет, нижу цену производње, повећање профита, а све на рачун квалитета.

Занатска пива су произведена на традиционалан начин од неколико квалитетних пиварских сировина: хмеља, јечменог слада, воде и квасца са акцентом на квалитет.

Револуција занатског пиварства почела је у Сједињеним америчким државама, као пољопривредна револуција, пре више деценија, када је неколико пионира, малих произвођача хмеља, нагласило значај хмеља, као главног пивског састојка.

Мали произвођачи хмеља почели су да експериментишу са новим сортама хмеља који су пиву дали нове укусе.

Данас тј. последнјих пар година и ми на Српској пивској сцени имамо поред индустијских пива и одрђени број занатских пивара које производе врло квалитетна крафт пива. Ова занатска сцена је из године у годину све јача и по квантитету и по квалитету што посебно радује све љубитеље правог, квалитетног пива.

Зашто је занатско пиво боље од индустијског пива?

Занатско пиво (или крафт пиво) је типично, право пиво. Сва занатске пиваре у Србији  следе немачки принцип у производнји пива (познат под  називом Reinheitsgebot) iz 1516. године –  Наредбу о чистоћи пива.

Овај закон који је стар преко 500 година важи и данас и захтева да процес производње пива буде чист, тј. да је пиво састављено од свега четири састојка: хмеља, јечменог слада, воде и квасца.

У индустријском пиву има поред ова 4 главна састојка и других додатака. Јечмени слад се у великом делу замењује са кукурузном крупицом која је јефтинија, додају се ензими, пивски адитиви, боје, појачивачи укуса, што није одлика занатског пива.

Зашто је цена занатског пива виша у односу на индустријско пиво?

Разлика у цени је управо у поступку производње. Индустијска пива су фокусирана на квантитет и профит, циљ профита је да производна цена буде што нижа, да се што више пива произведе и прода.

Бројни додаци који се убацују у пиво служе да то пиво буде што јефтиније да дуже траје и има примаљив укус.

Пиво се филтрира и пастеризује како би се продужио рок трајња и сам транспорт пива био јефтинији.

Са друге стране, занатско пиво иде пре свега на квалитет, а количине зависе од капацитета занатске пиваре. У свом саставу имају само 4 састојка, непастеризована су и не филтрирана. Без пивских адитива су, конзерванса или било којих других  бештачких додатака.

Знатно су скупља у односу на идустијска, али квалитетнија и прејемчивија.

Како се препознаје квалитет крафт пива?

Не баш лако на први гутаљ, али може да се препозна ако је конзумент извежбан.

Једна од првих ствари које се примећују код занатског пива је да се након попијене мало веће количине овог пива не јавља главобоља, мамурлук, пиво леже колико се год да се попије и то је главна разлика, предност занатског / крафт пива.

Занатска пива у себи садрже активан – живи квасац који има бројне предности по дигестивни тракт. Накнадно се кроз одређени период осећа овај бенефит конзумирања занатског пива.

Од чега се састоје занатска / крафт пива?

Састав крафт пива светлог типа је: Хмељ, јечмени слад, вода и пивски квасац.

Састав крафт пива тамног типа је поред изнад наведених састојака и тамни јечмени слад  који служи за производњу тамних врста пива као што су портер, стоут и др.

Хмељ

Хмељ је главни састојак пива који утиче и на горичину и арому пива. Постоји преко 50 врста хмеља, а пивари избором врте хмеља и начина и времена када убацују хмељ у процес производње и кључања пива, контролишу и крајњи производ и одређују врсту пива.

Хмељ је и најачи природни антисептик па делује попут природног конзерванса који чува свежину пива.

Врста домаћег хмеља, хмеља који се гаји у Србији, омогућава производњју само лагер пива,такво је и наше пиво Мала Барка које је произведено од 100% сировина из Србије. За остале врсте пива увози се хмељ.

Вода

Квалитет воде је важан у производњи пива. Вода треба да буде минерална али ослобођена од хлора и штетних материја.

Пивски слад

Најчешћи извор слада за производњу крафт пива је јечмени слад, али постоје занатске пиваре које користе и пшенични, овсени или ражани слад. Врста слада директно утиче и на арому и квалитет пива.

Јечмени слад настаје тако што се осушена зрна јечма до одређеног процента, потапају у одређеној сразмери са водом и остављају неко време у води да набубре и проклијају.

Током прицеса потапања и клијања дешавају се различити биохемијски процеси, који ослобађају различите ензиме који даље разграђују скроб из зрна јечма у шећер. Овај шећер служи за исхрану пивског квасца у даљем процесу производње пива.

 Квасац

Пивски квасац је тај који се храни сладом тј. шећером из  јечеменог слада у току  даљег поцеса производње пива, а као резултат тог процеса ослобађа се етил-алкохол и угљен диоксид у пиво.

Нека од најчешћих питања везаних за пиво

Да ли је пиво афродизијак?

Пиво је један од афродизијака превенствено због свог састава.

Хмељ спада у породицу конопљи и чудесна је биљка пуна хранљивих и других  материја, чија корисна својства до дан данас нису одгонетнута у потпуности, а има их пуно.

Пиво је афродизијак и за жене и за мушкарце и један је од ретких афродизијака те врсте да подједнако делује на жене и мушкарце.

Конзумиранјем пива постајемо опуштенији и организам нам фукционише у правцу задовољства.

Да ли је пиво хранљиво?

Често можете да чујете да се каже за пиво да је течни хлеб и то са разлогом, јер је пуно хранљивих материја и то пре свега занатско / крафт пиво.

Постоје научни докази који кажу да 4 попијена пива замењују један оброк.

Да ли је пиво здраво?

Постоје докази да данашње крафт служи као заштита у превенцији кардиоваскуларних болести, од канцера и дијабетеса, као најчешћих обољења савременог друштва.

Замиљив је податак да Француска има мало оболелих становника од срчаних обољења у односу на остатак Европских земаља и то се преписивало винима. Међутим, премећено је да северни део Франсуске ближи Белгији, у коме је већи утицај пива него вина, да су тамо људи здравији и да живе дуже.

Спроведена истраживања су потврдила да је то ипак под утицајем конзумирања пива.

 

САЗНАЈ ВИШЕ

Прочитајте занимљиве чињенице о пиву кроз историју –  од праисторије до данас,  како се некада производило, транспортовало пиво, сличностима и разликама праисторијског пива са данашњим пивом и др.